Trzoda

T2 Deksturat pszenny

Źródło łatwo przyswajalnej energii, wydajny i atrakcyjny cenowo zamiennik dla słodkiej serwatki

Źródło łatwo przyswajalnej energii:

Deksturat pszenny jest produkowany z mąki pszennej w procesie technologicznym polegającym na mechanicznej oraz barotermicznej obróbce surowca. Skrobia ulega żelatynizacji i dekstrynizacji a białko denaturacji. W celu wyeliminowania ryzyka mikotoksyn, deksturat jest wytwarzany ze spożywczej mąki pszennej używanej do wypieku chleba.

Pomysł stosowania deksturatu w żywieniu zwierząt pojawił się w odpowiedzi na rosnące ceny laktozy i słodkiej serwatki w Europie. Wysoki indeks glikemiczny deksturatu oraz szybkość trawienia zawartych w nim węglowodanów powodują, że produkt ten skutecznie może być stosowany jako zamiennik słodkiej serwatki lub laktozy

Dowiedz się więcej o T2 Deksturat Pszenny

SOS

Karma stworzona dla najsłabszych prosiąt – minus wariantów

Co to jest karma SOS?

Mieszanka paszowa uzupełniająca (m.p.u.) SOS powstała dzięki połączeniu deksturatu pszennego oraz najwyższej jakości suszonej rozpyłowo plazmy krwi.
Deksturat pszenny jest świetnym źródłem łatwostrawnej energii, dostępnej nawet dla małych prosiąt z nie w pełni rozwiniętym układem pokarmowym. W dietach dla prosiąt deksturat może skutecznie zastępować słodką serwatkę lub laktozę. Szczegółowy opis tego produktu znajdziecie Państwo w dokumencie T2 Deksturat Pszenny.
Suszona rozpyłowo plazma krwi wieprzowej zawiera te same aktywne biologicznie białka, które występują w siarze i mleku lochy. Jej dodatek do karmy SOS pozwala uzyskać więc efekty podobne jak podczas żywienia prosiąt przez matkę. Plazma krwi, bogata w naturalne przeciwciała, wspomaga układ odpornościowy prosiąt i chroni przewód pokarmowy oraz cały organizm przed niekontrolowanym rozwojem patogenów.

Dowiedz się więcej o SOS

MaltoLen Plus

Mieszanka paszowa uzupełniająca

MaltoLen Plus to unikalny produkt na rynku, który poprawia wyniki chowu i hodowli zwierząt gospodarskich oraz zwierząt towarzyszących ludziom. Dzięki wysoce zaawansowanemu procesowi produkcji, MaltoLen Plus oferuje wszystkie pożądane cechy przetwarzanego cieplnie siemienia lnianego gwarantując równocześnie wielomiesięczną trwałość przechowalniczą dotychczas niedostępną przy tradycyjnej obróbce. MaltoLen Plus jest niezastąpiony dla poprawy wyników produkcyjnych zwłaszcza w intensywnym chowie świń i bydła.

Dowiedz się więcej o MaltoLen Plus

MonoGlicerydy

Stosowanie w dietach bez antybiotyków i tlenków cynku

Rosnąca społeczna świadomość zagrożenia ze strony bakterii odpornych na antybiotyki sprawia, że już nie tylko organy kontrolne poszczególnych państw ale również duże sieci dostawców żywności kontrolują stosowanie antybiotyków w produkcji zwierząt rzeźnych. Antybiotykowe promotory wzrostu odeszły już do historii ale obecnie rośnie presja konsumencka na produkcję mięsa bez użycia jakichkolwiek antybiotyków.

Idealną formą kontrolowania niepożądanej mikroflory w jelitach są monoglicerydy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych – najczęściej tych samych kwasów, które występują w mleku ssaków: propionowego (C3), masłowego (C4), kaprylowego (C8), kaprynowego (C10) i laurynowego (C12). Monoglicerydy są nielotne, bezwonne, niekorozyjne, bezpieczne w transporcie i przechowywaniu, odporne na obróbkę termiczną do 230C, mają neutralny smak, najwyższą czystość i dostępne są w formie płynnej oraz na nośniku krzemionkowym w formie sypkiej.

Dowiedz się więcej o MonoGlicerydach

Nasze produkty